Informatie

Vereniging ‘De Merwede’

De wortels van bowlingvereniging ‘De Merwede’ liggen in Papendrecht. Op 21 november 1980 werd door een aantal enthousiaste mensen die regelmatig met elkaar gingen bowlen de vereniging opgericht. De vereniging werd opgericht onder de naam ‘De Papendrechtse bowlingvereniging’. Van 1980 tot 2013 speelden ruim 110 leden wekelijks onderlinge competitie. Sinds 2013 is de vereniging gehuisvest in Bowlingcentrum De Merwehal te Dordrecht. Vanaf 2016 zijn we verder gegaan onder de naam bowlingvereniging ‘De Merwede’.

 

Bowlen is een sport!

Ruim 100 leden van de vereniging spelen wekelijks competitie. Landelijk zijn dat zelfs zo’n 15.000 die allen zijn aangesloten bij de Nederlandse Bowling Federatie (NBF). Elke maandag-, donderdag- en vrijdagavond wordt er in De Merwehal competitie gespeeld door de senioren (18 jaar en ouder). Net als bij andere sporten wordt er bij bowlen gespeeld om punten.

 

Bowlen is een sport die in Nederland jaarlijks aan populariteit aan het winnen is. Voor bowlen heb je geen enorm uithoudingsvermogen of conditie nodig. Concentratie en hand-oogcoördinatie zijn van groot belang. Daarnaast vinden wij als vereniging gezelligheid veel belangrijker. Naast onze gezellige competities, hebben wij ook te maken met regels. Dat onderscheidt competitiebowlen dan ook van ‘een balletje gooien’. Ook speelt leeftijd geen rol. Bowlen is voor iedereen!

 

Kennis maken met het bowlen

Iedereen is wel eens gaan bowlen. Je hebt dan aparte schoenen aan en je hebt keuze in een aantal ballen die variëren in kleuren en gewicht (8 tot 16 Engelse ponden). Het bowlinghuis zorgt zelf voor deze voorzieningen zodat ook iedereen kan bowlen!

Leden binnen de vereniging hebben bijna allemaal hun eigen schoenen en een eigen bal, of zelfs meerdere ballen. Je hebt verschillende soorten ballen en de vingergaten worden op maat geboord. Op die manier heb je je eigen materiaal en kun alleen jij er gebruik van maken.

Wat eigenlijk echt nodig is om te gaan bowlen is een stuk enthousiasme. Zijn de scores laag als u een keer bent gaan bowlen? Dat is absoluut geen probleem: we zijn allemaal begonnen met lage scores en veel missers. Betere scores komen door training en ervaring.

 

Competitie

Het seizoen duurt van september tot en met mei, en telt ongeveer 35 speelweken. Tijdens het seizoen worden naast de competities ook verschillende toernooien georganiseerd. De competities worden gespeeld in teams van drie (op Maandag, Doonderdag en vrijdag) spelers. Elk team heeft één of twee reserves zodat het team elke week compleet kan zijn.

Omdat niet iedereen hetzelfde niveau heeft, de ene bowler is beter dan de andere, is er een handicap-regeling ingevoerd. Je krijgt per game bonuspunten. Op die manier kan de wat mindere bowler ook winnen van de betere bowler! Op basis van het gemiddelde wordt de handicap berekend en zodoende worden de scores meer naar elkaar toe getrokken.

Ook is het mogelijk om in andere bowlinghuizen toernooien te spelen. Je kunt flink wat prijzengeld winnen. Tot slot kun je meedoen met de Nationale League, georganiseerd door de NBF. Je speelt met een zelf samengesteld team van de vereniging tegen andere teams van andere verenigingen. De teams bestaan uit een mix van dames en heren en je speelt ongeveer 7 à 8 keer Nationale League per jaar.

 

 

 

Financiën

Voor bowlen heb je te maken met een aantal vaste kosten. Per jaar wordt er eenmalig contributie betaald aan de vereniging en de NBF. De bijdrage aan de vereniging is €35 per jaar. De bijdrage aan de NBF is afhankelijk van de leeftijd (zie schema hieronder).

 

Lidmaatschap Ledenpas
Jeugd € 32,25
Senioren 18 t/m 21 jaar € 37,70
Senioren 22 t/m 64 jaar € 43,10
Senioren 65 jaar en ouder € 37,70
G-bowlen € 11,40

 

De contributie is dus 1 bedrag, bestaande uit een afdracht aan de vereniging als een afdracht aan de NBF.

Naast de contributie moet elke week de baanhuur betaald worden. Per avond betaal je hiervoor ongeveer €10,00. Dit verschilt per avond aan de hand van de hoeveel games.

Verder kun je er voor kiezen om je eigen bowlingmateriaal zoals een bal, schoenen en een tas aan te schaffen. De kosten hiervoor zijn verschillend en je kunt het zo duur maken als je zelf wil. Een van onze leden bezit een eigen proshop! Op die manier kun je snel en gemakkelijk je eigen materiaal aanschaffen.

 

Jeugd

Helaas hebben wij binnen onze vereniging geen jeugdleague meer. Mocht je nog geen 18 jaar zijn en toch interesse hebben. Stuur dan een mail naar voorzitter@bowlingdemerwede.nl of info@bowlingdemerwede.nl voor de mogelijkheden.

 

Enthousiast geworden?

Heel goed voor te stellen dat je enthousiast bent geworden! Mocht je bowlen nu ontzettend leuk vinden en wil je misschien lid worden? Kom dan eens langs op één van onze avonden! Maak kennis met het bowlen, de mensen en onze verenging.  Mocht je meer informatie willen hebben, dan is een mailtje sturen uiteraard geen probleem. Via info@bowlingdemerwede.nl kun je je vragen stellen en kun je zo spoedig mogelijk antwoord verwachten.